LA ROTONDA (VILLA CAPRA) IN VICENZA ITALY

la rotonda

Villa La Rotonda is a Renaissance villa just outside Vicenza in northern Italy, and designed by Andrea Palladio. The proper name is Villa Almerico Capra, but it is also known as La Rotonda, Villa Rotonda, Villa Capra and Villa Almerico. The name "Capra" derives from the Capra brothers, who completed the building after it was ceded to them in 1592. Along with other works by Palladio, the building is conserved as part of the World Heritage Site " City of Vicenza and the Palladian Villas of the Veneto".

Inspiration

In 1565 a priest, Paolo Almerico, on his retirement from the Vatican (as referendario apostolico of Pope Pius IV and afterwards Pius V), decided to return to his home town of Vicenza in the Venetian countryside and build a country house. This house, later known as 'La Rotonda', was to be one of Palladio's best-known legacies to the architectural world. Villa Capra may have inspired a thousand subsequent buildings, but the villa was itself inspired by the Pantheon in Rome.

Design

The site selected was a hilltop just outside the city of Vicenza. Unlike some other Palladian villas, the building was not designed from the start to accommodate a working farm. This sophisticated building was designed for a site which was, in modern terminology, "suburban". Palladio classed the building as a "palazzo" rather than a villa. The design is for a completely symmetrical building having a square plan with four facades, each of which has a projecting portico. The whole is contained within an imaginary circle which touches each corner of the building and centres of the porticos. (illustration, left). The name La Rotonda refers to the central circular hall with its dome. To describe the villa, as a whole, as a 'rotonda' is technically incorrect, as the building is not circular but rather the intersection of a square with a cross. Each portico has steps leading up, and opens via a small cabinet or corridor to the circular domed central hall. This and all other rooms were proportioned with mathematical precision according to Palladio's own rules of architecture which he published in the Quattro Libri dell'Architettura.A. Palladio, I Quattro Libri dell'Architettura, Venezia ( Venice) 1570, libro (book) II, The design reflected the humanist values of Renaissance architecture. In order for each room to have some sun, the design was rotated 45 degrees from each cardinal point of the compass. Each of the four porticos has pediments graced by statues of classical deities. The pediments were each supported by six Ionic columns. Each portico was flanked by a single window. All principal rooms were on the second floor or piano nobile. Building began in 1567. Neither Palladio nor the owner, Paolo Almerico, were to see the completion of the villa. Palladio died in 1580 and a second architect, Vincenzo Scamozzi, was employed by the new owners to oversee the completion. One of the major changes he made to the original plan was to modify the two-storey centre hall. Palladio had intended it to be covered by a high semi-circular dome but Scamozzi designed a lower dome with an oculus (intended to be open to the sky) inspired by the Pantheon in Rome. The dome was ultimately completed with a cupola.

Interior

The interior design of the Villa was to be as wonderful, if not more so, than the exterior. Alessandro and Giovanni Battista Maganza and Anselmo Canera were commissioned to paint frescoes in the principal salons. Among the four principal salons on the piano nobile are the West Salon (also called the Holy Room, because of the religious nature of its frescoes and ceiling), and the East Salon, which contains an allegorical life story of the first owner Paolo Almerico, his many admirable qualities portrayed in fresco. The highlight of the interior is the central, circular hall, surrounded by a balcony and covered by the domed ceiling; it soars the full height of the main house up to the cupola, with walls decorated in trompe l'oeil. Abundant frescoes create an atmosphere that is more reminiscent of a cathedral than the principal salon of a country house.

Landscape

From the porticos, wonderful views of the surrounding countryside can be seen; this is no coincidence as the Villa was designed to be in perfect harmony with the landscape. This was in complete contrast to such buildings as Villa Farnese of just 16 years earlier. Thus, while the house appears to be completely symmetrical, it actually has certain deviations, designed to allow each facade to complement the surrounding landscape and topography. Hence there are variations in the facades, in the width of steps, retaining walls, etc. In this way, the symmetry of the architecture allows for the asymmetry of the landscape, and creates a seemingly symmetrical whole. The landscape is a panoramic vision of trees and meadows and woods, with the distant Vicenza on the horizon. The northwest portico is set onto the hill as the termination of a straight carriage drive from the principal gates. This carriageway is an avenue between the service blocks, built by the Capra brothers who acquired the villa in 1591; they commissioned Vincenzo Scamozzi to complete the villa and construct the range of staff and agricultural buildings. As one approaches the villa from this angle, one is deliberately made to feel one is ascending from some less worthy place to a temple on high. This same view in reverse, from the villa, highlights a classical chapel on the edge of Vicenza, thus villa and town are united.

Vicenza,, Villas,

follow us

General

  • About Us
  • Advertise with us
  • Privacy Policy